Šišky, z ktorých nepriberiete
Urobiť dobré šišky je naozajstné umenie. Toto tradičné jedlo pôsobí navonok mimoriadne jednoducho, no aj napriek tomu, nie je až také ľahké. FEMINITY vám ponúka osvedčený recept, vďaka ktorému sa vám šišky vždy podaria.
Suroviny:
¼ vody
2 lyžice cukru
30g droždia
600 – 700 g hladkej múky
30 g roztopenej Hery
2 žĺtky
2 lyžice rumu
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžička strúhanej citrónovej kôry
Štipka soli
Olej na vyprážanie
Džem
Cukor na posypanie
Postup:
Z teplej vody, cukru a droždia urobíme kvások a po nakysnutí pridáme ostatné suroviny. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Potom cesto rozdelíme asi na 20 kúskov, každý zaguľatíme, urobíme v ňom poriadne hlbokú jamku a šišky necháme vykysnúť. Na panvici rozpálime väčšie množstvo oleja (aby šišky plávali) a pred vložením jamku prstom obnovíme. Šišky vyprážame najprv jamkou nadol prikryté 1-2 minúty, potom ich obrátime a dopražíme odkryté. Do jamiek upečených šišiek dáme lekvár a pocukrujeme.