Presunúť na hlavný obsah

Nielen víno lieči. Ešte je tu pivo!

Recepty

Podľa mnohých alkohol v malých dávkach lieči. Asi nič nové, poviete si. Niektorí starí ľudia si šupnú každé ráno poldecák tvrdého a dožijú sa (podľa nich práve vďaka tomu) storočnice, iní ospevujú účinky kvalitného červeného vína, dokonca niekto považuje za liečivé i šampanské alebo gin. Do kategórie zdraviu prospešných nápojov patrí aj pivo, i keď sa o ňom hovorí oveľa menej, ako napríklad o spomínanom víne.

O liečivých účinkoch primeraného pitia vína vie dnes už každý. Pivo je v tomto ohľade trošku neprávom opomínané, pretože niektoré jeho prínosy sú jedinečné len a len preň, žiadny iný nápoj nimi nedisponuje. Zaslúžili sa o to najmä jačmenný slad a chmeľ. Vedci z Oregonskej štátnej univerzity napríklad zistili, že chmeľ obsahuje zlúčeninu, ktorá neutralizuje voľné radikály, teda škodlivé molekuly v krvi, ktoré môžu prispievať k rakovine a ďalším závažným ochoreniam. A to dokonca oveľa účinnejšie, než podobné zlúčeniny nájdené v červenom víne a zelenom čaji. Podľa vedcov je zlúčenina prítomná výlučne v chmeli a nenašla sa nikde inde.

Pivo okrem toho obsahuje vitamíny skupiny B a minerály ako horčík, draslík, či stopové prvky selén, meď, zinok a chróm. Vďaka jeho močopudným vlastnostiam prečisťuje ľadviny a zabraňuje tak vzniku obličkových kameňov. Cukor, ktorý pivo obsahuje, je ľahko stráviteľný a dodá telu rýchlo energiu. Mnohí považujú pivo aj za afrodiziakum. Spomedzi alkoholických nápojov je najmenej škodlivé aj vďaka nízkemu obsahu alkoholu a až 92 percentám vody.

V roku 2006 sa konala v Bruseli medzinárodná konferencia medicínskych odborníkov a vedcov z celej Európy, ktorá sa zaoberala práve prínosom umierneného pitia piva pre zdravie človeka. Podľa záverov tejto konferencie pitie piva v rozumnej miere znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení, pomáha udržiavať krvný tlak na primeranej úrovni a znižuje riziko infarktu. Je prospešné pre imunitný systém a má protizápalové účinky. Mohlo by zohrávať úlohu v boji s osteoporózou, pretože zlepšuje minerálnu hustotu kostí. Vďaka obsahu látok nazývaných flavinoidy v chmeli pomáha v boji proti rakovine, znižuje riziko demencie vďaka prospešnému vplyvu na zachovanie funkcie mozgu v staršom veku.

Toľko k vedeckým záverom. Z toho všetkého vyplýva, že rozumné množstvo oroseného pivka denne vám celkom šľachtí zdravie. Ťažšie je však už prísť na to, koľko presne je takéto rozumné množstvo. Najčastejšie sa však hovorí o poháriku vína denne, takže možno stačí práve pohár malého piva. Maximálna odporúčaná denná dávka je u žien pol litra, u mužov liter. Lepšie je dať si pivo pred jedlom, pretože zlepšuje trávenie. Nekonzumujte ho pred spaním, pretože alkohol narúša priebeh spánku. A nezabúdajte, že i keď má pivo veľa blahodárnych účinkov, jeho pitie nie je zrovna spôsob, ako sa zbaviť konkrétnych zdravotných, najmä tých vážnejších neduhov.