Presunúť na hlavný obsah

Škola varenia - naučte sa variť na jednotku

Feminity

Tiež patríte medzi ľudí, ktorí sa varením nejako špeciálne nezaoberajú, a vrchol ich kulinárskeho umenia je hodiť na panvicu soté a na tanier vysypať ryžu zo sáčku? Ak vám to tak vyhovuje, ani nečítajte ďalej. Ale prichádzate o veľa. Ak už nie svojím piatim zmyslom, tak aspoň svojmu zdraviu by ste mohli dopriať voňavé jedlo z kvalitných surovín. Že neviete, kde začať?

Kuchárskych kníh sú miliardy. Je to fajn biznis. Ale listovanie v receptoch umúčnenými rukami medzi odmerkami a prskajúcim olejom v nikom lásku k vareniu neprebudí. Na Západe je úplne bežné, že človek, ktorý sa chce v niečom zdokonaliť, alebo s niečím vôbec začať, si zaplatí kurz. Šitie, kreslenie, varenie. Škola varenia je perfektná vec. Zoznámite sa tam s novými ľuďmi, všetko si sami odkrájate a odvyprážate, ale pod dohľadom kuchára, ktorý vysvetlí každý krok, plus zodpovie otázky. Aj tie, ktoré sa vám zdajú byť hlúpe. Škola varenia je niečo medzi relaxom, vysokoškolskou prednáškou a stretnutím na káve. To znamená, že si odtiaľ odnesiete aj nejaké vedomosti, ale hlavne príjemný pocit zo seba samého. Ďalšie plusy sa začnú vynárať, keď sa so svojimi novými vedomosťami vytasíte  pred rodinou alebo priateľmi.

Takúto školu varenia sme našli aj vo Svätom Jure. Hrdí sa titulom „pre gurmánov“ a sľubuje, že sa v nej môžete stať i vy šéfkuchárom. Ponúka kurzy varenia Španielskej kuchyne, Talianskej kuchyne, WOK ázijskej či Japonskej kuchyne, špeciálne kurzy divina, ryby či kurzy tradičnej slovenskej kuchyne, grilovanie a výborný kurz čokoláda. Môžete si uvariť svoje vlastné menu a vytvoriť si vlastnú kuchársku knihu. Okrem toho sa tu naučíte ako jednotlivé špeciality servírovať a s akými vínami ich kombinovať. To všetko absolvujete pod vedením tých najlepších šéfkuchárov z najlepších slovenských reštaurácií. Tím je zoskladaný z kvalitných a skúsených ľudí, ktorí toho mnoho pocestovali.

Šéfkuchár z Malajzie, ktorý na Slovensko priniesol originálne thajské, malajzijské, indické a čínske špeciality v kombinácii s európskou kuchyňou. Tomuto spájaniu rôznych svetových kuchýň sa hovorí „Fusion“ a je momentálne vo svete veľmi populárne. Ďalší bol zástupca šéfkuchára v reštaurácii Fifteen u Jamieho Olivera. Iný sa učil v Taliansku, Grécku či Chorvátsku, ďalší pripravoval menu pre Stinga či pápeža Jána Pavla II. Všetko ľudia, ktorí svoju prácu milujú, a je preto veľmi pravdepodobné, že sa niečo z ich nadšenia pre spracovanie potravín všetkými možnými spôsobmi nalepí i na vás. Najlepší je ten pocit, ktorý sa dostaví na konci kurzu. Že to, z čoho ste sa tak výdatne najedli, ste dokázali celkom sami. Až to človeka dojme.

Táto Škola varenia sa nachádza v zrekonštruovanom vinárskom dome zo začiatku sedemnásteho storočia s dlhým dvorom a dobovou pivnicou. Jeho majiteľ všetko rekonštruoval podľa dobových dokumentov a kresieb, cementová dlažba v kuchyni je ručne vylievaná, okenice či trámové preklady sú krásne zachované. „Kamenný dvor“, ako majiteľ budovu nazval, má tristoročnú atmosféru, ktorú v nerezových a umelohmotných kuchyniach nepocítite. Francúzske či talianske vône sa do kamennej kuchyne jednoducho hodia ako vidlička k nožíku.

A keďže najkrajšie darčeky sú darované zážitky, môžete školu varenia niekomu rovno zaplatiť a obdarovať ho poukážkou na niektorý z kurzov. Okrem kurzov je celkom lákavé stať sa členom Gurmánskeho klubu. Okrem toho, že to znie nóbl, je to i praktické. Môžte v ňom trebárs so svojimi blízkymi osláviť rodinné oslavy za veľmi ústretové ceny pre členov. A keď si budete chcieť zadovážiť niektorú z ingrediencií, korení či vínko, môžte si ho zakúpiť v Kulinárskom obchodíku priamo v priestoroch Školy varenia.