Zázračné účinky zeleniny
V druhej časti stručného prehľadu vitamínov, minerálov a blahodarných účinkov sa pozrieme na tie druhy zeleniny, ktoré máme najčastejšie doma. Platí pre ne to isté, čo pri ovocí - najlepšie je chrúmať ich surové, dobre umyté a každý deň.
Cesnak by si zaslúžil celý jeden článok. Je to taký malý smradľavý zázrak. Vaše okolie síce jeho konzumáciou nepotešíte, ale svoje telo áno. Sírnaté zlúčeniny mu dodávajú silný pach, ale aj antibakteriálne a antivírusové účinky. Jeho antibiotické účinky využijete v chrípkovom období, určite poznáte recept na pretlačený cesnak zmiešaný s medom. Pri prechladnutí, kašli či boľavom hrdle dokáže táto medicína zázraky. Spomenutá antibakteriálna vlastnosť pomôže aj v boji proti akné, zaberá aj proti plesniam a baktériám, ktoré sa usídlili v tele. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, vysoký krvný tlak a podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela. Obsahuje vitamíny B1, B2, C, jód, sodík, draslík, vápnik či železo. Opatrne s cesnakom by mali nakladať ľudia, ktorí majú citlivejšie trávenie.
Pokračujeme v „smradľavých liekoch“ - cibuľou. Asi nie je domácnosť, kde by nebolo jej využitie na dennom poriadku a omastený chleba s cibuľou, to je priam kultová záležitosť. Vďaka močopudným účinkom lieči obličky aj močový mechúr a rovnako ako cesnak znižuje vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Obsahuje vitamíny A, C a E. ďalej zinok a kremík, ktoré sú dôležité pre zdravé vlasy a nechty. Éterické oleje brzdia zápaly a uvoľňujú hlieny. Kašička z cibule hojí hnisavé rany, jej šťava s medom, ktorú necháte cez noc odstáť, pomáha zase pri respiračných infekciách. Ale pozor - cibuľa je po prekrojení po dvanástich hodinách (niekde sa píše po 24 hodinách) toxická, tak si ju neodkladajte na neskôr a buď ju zjedzte hneď, alebo vyhoďte.
Kapusta obsahuje veľa vitamínu C, antioxidanty a hovorí sa o nej aj v súvislosti s prevenciou proti rakovine. Ak trpíte žalúdočnými vredmi, dvanástorníkom či chorobami hrubého čreva, vyskúšajte piť šťavu z čerstvej kapusty. Rovnako zmierňuje zápaly, zbavuje telo škodlivých látok a má dezinfekčné účinky. Nikdy nekonzumujte vonkajšie listy ani hlúbik, pretože obsahuje zvýšený množstvo nitrátu. Kyslá kapusta je už kapitola sama o sebe – obsahuje plno céčka, železa, fosforu, draslíka, horčíka a iných dôležitých látok. Šťava z kyslej kapusty prečisťuje (hlavne jeden pohár ráno nalačno, ale to sa ďaleko od domu nedostanete), podporuje činnosť čriev a priaznivo vplýva na črevnú mikroflóru.
Pri mrkve vám ako prvé napadne, že sa po nej krajšie opálite a budete dobre vidieť. Prvé je, samozrejme, pravda, obsahuje betakarotén (posilňuje imunitu, chráni srdce a cievy), ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Okrem neho je tu ešte vitamín B, C, D, E, K a vápnik, horčík, draslík, kremík, železo či fosfor. Mrvka znižuje cholesterol, predchádza zápche, bojuje proti kožným chorobám. Ak si chcete detoxikovať pečeň, skúste vydržať deň-dva pôst s mrkvovou šťavou. A aj to s dobrým videním je pravda, pretože mrvka posilňuje zrak a vďaka nej funguje sietnica oka, ako má.
Paprika obsahuje takisto betakarotén, ktorý brzdí procesy starnutia a chráni pokožku pred škodlivým vplyvom slnečných lúčov. Vitamíny C a E pomáhajú likvidovať škodlivé voľné radikály, vitamín C zmierňuje zápaly a urýchľuje hojenie rán a vitamín K posilňuje kosti a čistí cievy. Stačí jedna paprika denne a máte v tele dennú dávku vitamínu C. Červená paprika v obsahu céčka aj betakaroténu vedie pred zelenou. A najlepšie na koniec – podľa najnovších zistení vraj konzumácia papriky zrýchľuje metabolizmus. Jedzte jedlá obsahujúce papriku a spaľujte pritom kalórie!