Presunúť na hlavný obsah

NAJLEPŠIA REŠTAURÁCIA V ÁZII

Cestovanie

Tanier ako rám a v ňom jedlo ako umelecké dielo zobrazené pomocou bio-ingrediencií najvyššej kvality spracovaných tak, aby ste z nich získali tú najkrajšiu arómu a chuť. Takto sa dá krátko charakterizovať spôsob prípravy jedla japonského šéfkuchára Yoshihira Narisawu, ktorého reštaurácia Les Créations de Narisawa sa nachádza uprostred rebríčka päťdesiatich najlepších reštaurácií sveta a v Ázii je absolútnou jednotkou.

Les Créations de Narisawa nájdete v tokijskej štvrti Aoyama, asi päť minút od troch rôznych trás metra, v tichom prostredí obklopenom zeleňou. V interiéri s tmavohnedou podlahou a bielymi stenami je síce minimálne množstvo dekorácií, ale keď sa už usadíte a v pokoji sa okolo seba rozhliadnete, prídete na to, s akou starostlivosťou sa tento interiér musel vytvárať. 

Všetku pozornosť však nakoniec na seba tak či tak strhne každé jedlo, ktoré vám prinesú. Yoshihiro Narisawa totiž s hlbokou úctou k životnému prostrediu tvorí svoje jedlá tak, že vám servíruje na tanieri kúsok prírodnej scenérie. Ako 19-ročný odišiel z rodného Japonska do Francúzska a u európskych kuchárskych majstrov sa učil celých osem rokov, takže jeho štýl vychádza z francúzskej kuchyne.

Hlavné slovo však má vždy aktuálne ročné obdobie. Narisawa vždy presne vie, odkiaľ pochádza ktorá surovina a má stopercentnú istotu, že bola vypestovaná organicky. S dodávateľmi ingrediencií totiž komunikuje osobne, takže do jeho kuchyne sa každé ráno priváža len to najlepšie.

Úžasný cit pre výber surovín kombinuje Narisawa s tradičnou vierou, že duch bohov sa nachádza aj v tých najmenších elementoch prírody, preto si dáva záležať na tom, aby prostredie, z ktorého suroviny pochádzajú, bolo opatrované s láskou.

Yoshihiro Narisawa vytvára svoje jedlá v súlade so zákonitosťami striedania ročných období a s témami pôdy, vody, ohňa, dreveného uhlia a lesa a jeho prvoradým cieľom je, aby každému hosťovi svojej reštaurácie umožnil nielen najesť sa, ale absorbovať život.