Presunúť na hlavný obsah

EL BULLI: REZERVUJTE SI MIESTO V NAJLEPŠEJ REŠTAURÁCII SVETA

Cestovanie

Viete si predstaviť, že by ste na stôl v reštaurácii museli čakať rok? V najlepšej reštaurácii na svete to nie je zriedkavosť. O chutnú večeru za 250 dolárov na osobu ročne prejaví záujem až milión záujemcov. A tí, čo ju ochutnajú, nikdy nezabudnú na tento jedinečný gurmánsky zážitok. Ak ste sa pre rezerváciu v katalánskej reštaurácii El Bulli rozhodli, mali by ste sa poponáhľať. Rezervácie sa míňajú závratnou rýchlosťou.

Pôvodne to nebola reštaurácia, ale bar. Nemecký emigrant Hans Schilling ho v zálive Cala Montjoi založil so svojou českolsovenskou ženou Markétou. Až v roku 1961 vznikla na tomto mieste reštaurácia. Pomenovali ju vďaka svojim dvom francúzskym buldogom, ktoré španieli hovorovo nazývajú bulli. Od otvorenia v roku 1965 sa reštaurácii darilo. Svoju prvú michelinskú hviezdičku získala v roku 1976 pod vedením šéfkuchára Jeana-Louisa Neichela.
V roku 1984 prijala El Bulli nového pomocníka do kuchyne. To však ešte netušila, že práve vďaka nemu sa stane najprestížnejšou reštauráciou na svete. Dnes má reštaurácia tri hviezdičky, a Restaurant magazine ju štyrikrát po sebe zaradil na prvé miesto najlepších reštaurácií sveta. El Bulli za svoje dobré meno vďačí predovšetkým Ferranovi Adriovi - umelcovi medzi šéfkuchármi. Okrem toho, že v kuchyni sa nebojí skombinovať neskombinovateľné, dáva si áležať, aby jeho jedlá boli zážitkom nielen po chuťovej stránke, ale aj čo sa týka štruktúry jedla. Preslávil sa penou. Vyrába ju zo všetkého, čo sa dá zjesť. Okrem espressa, ktoré sa nepije, ale je vyrobil aj marshmallows z píniových orieškov, či mrazenú penu úplne zo všetkého.
Reštaurácia má limitovanú sezónu - otvorená je len od apríla do septembra. Rezervácie však prijíma hneď na druhý deň po zatvorení reštaurácie. Počas týchto šiestich mesiacov sa Adria zatvorí a spolu so svojim tímom pracuje v špeciálnych laboratóriách na nových receptoch, ktoré ohúria kulinársky svet. Medzi tridsiatimi mini jedlami, ktoré tvoria večeru v El Bulli je aj králik s jablkovým želé, kus-kus z karfiolu a so salsou, špargľa s horúcou majonézou a melónom, lízatko z bielej čokolády, citrónu a kávového cukríka, mangovo-vanilková zmrzlinová rolka, sushi so zázvorovým sprejom či pena z parmezánu a musli.