Presunúť na hlavný obsah

AKO SPRÁVNE NAČAPOVAŤ PIVO

Recepty

Skutočný zážitok z pitia piva dosiahnete jedine vtedy, ak skombinujete prvotriedne pivo, štýlové prostredie a správny pohár. To všetko by však bolo zbytočné bez správneho načapovania. Práve to dodá pivu finálny efekt a je skutočným umením. FEMINITY vám ponúka zopár trikov a návod na kvalitné načapovanie piva.

Víťaz celosvetovej súťaže barmanov Pilsner Urquell Master Bartender Ivan Šimonovič zo Senice tajomstvo správne načapovaného piva pozná a presvedčil o tom aj porotu. V prvom rade je potrebné kvalitné pivo. Nesmie peniť veľa, ale ani málo. Dôležitá je správna teplota. Pivo pení, keď je teplé, nedostatok CO2 a chlad spôsobujú, že penu nemáte. Keď splníte tento krok, nasleduje výber správneho skla. Na to, aby zlatistý mok dokonale vynikol, musíte mať pohár dobre umytý. „Éra umývačiek riadu pivu doslova škodí,“ prezrádza Václav Berka, sládok z plzeňského pivovaru. Podľa neho musí barman poháre pred použitím ešte prepláchnuť vodou, aby sa odstránili zvyšky čistiacich prostriedkov. O tom, že je pohár dobre umytý svedčia aj „krúžky“ peny po odpití. „Barman po dopití piva musí vidieť, na koľkokrát zákazník pivo vypil,“ tvrdí Berka. Aby to však mohol zistiť, je potrebné pivo aj správne načapovať. Ideálne je čapovať pivo po skle, aby nedošlo k takzvanému rozbitiu piva pri dopade prúdu piva z výšky do pohára. Také pivo potom nemá správnu chuť a pena je suchá a rýchlo spadne. Ak však čapujete po skle, vytvára sa vám mokrá pena, ktorá obsahuje pivo. Tá generuje ďalšie pivo a ľudovo sa tomu hovorí, že pivo „dojde“. Skutoční majstri dokážu na jedno otočenie kohútikom načapovať pivo až tesne pod rysku. FEMINITY vám ponúka návod na správne načapovanie:

1. fáza
Najprv do pohára pomalým otočením výčapného kohútika jemne napustíme malý objem peny. Pohár musí byť pod uhlom 45°.
2. fáza
Otvoríme kohútik na maximálny prietok, pivo nalievame po skle.
3. fáza
Čapovanie ukončíme rýchlym zavretím kohútika. Pohár je plný hustej, mokrej peny, ktorá postupne rastie. Občas sa môže stať, že vám časť z nej pretečie cez pohár.
4. fáza
Pivo sa pomaly upokojuje. V pohári sa zdvíha jemný závoj rozpusteného CO2. Pivo „dochádza“ veľmi pomaly a pozvoľne sa približuje k ryske.