BALI: TEPLO V LETE AJ ZIME
Po celom svete je množstvo objavených i dodnes nepoznaných kúskov zeme, ktoré možno právom považovať za raj na zemi. Jedným z takých je obľúbený a vyhľadávaný ostrov Bali v Indonézii, ktorý pre priaznivé počasie ponúka luxusnú a atraktívnu dovolenku po celý rok. Obľúbil si ho aj moderátor Matej Sajfa Cifra, ktorý tento rok na cestu berie aj známu kamarátku Adelu Banášovú. Poprechádzajte sa po bielych plážach, v záplave zelene a ochutnajte exotické ovocie aj prostredníctvom FEMINITY galérie.
Ideálny čas na návštevu Bali, jedného z 13-tisíc ostrovov v Indonézii, je vždy, no obdobie sucha trvá od apríla do septembra, keď vám bude najviac priať slnečné počasie. Zaujímavá kultúra, hinduistická viera a atraktívne zvyky opradené kúskom tajomstva lákajú prebádať malebný ostrov s viac ako 3 miliónmi obyvateľov. Pri návšteve ostrova určite musíte vidieť hlavné mesto Denpasar, ktoré je napriek hustej doprave, hluku a smogu stále príjemné, hinduisticko-budhistický chrám Pura Ulun Danu Bratan, ktorý je jedným z najviac fotografovaných miest na celom ostrove či rezerváciu Mandala Wisata Wanara Wana, čo je spleť niekoľkých chrámov ukrytých v džungli, v ktorej vás môžu sprevádzať aj opice. Ich kŕmenie z ruky sa neodporúča, môžu na človeka zaútočiť. Z prírodných krása objavíte na Bali sopku Gunung Batur, najmä pozoruhodný je výstup na horu a východ slnka, záhradu tisícich orchideí či plážové mestá Kuta a Legian, ktoré boli 25 rokov turistickou destináciou.
Pri potulkách po Bali vyskúšajte miestne reštaurácie a kuchyňu, ktorá ponúka kvalitné a lacnejšie jedlo i zmes zaujímavých chutí. . Unikátne indonézske jedlá sú pražená ryža (nasi goreng) a pražené rezance (mie goreng), pridáva sa kuracie mäso (ayam), alebo morské raky (udang). Skutočne miestne jedlá sa dajú kúpiť v pojazdných stánkoch (kaki lima). Z lahodných nápojov je najpopulárnejším indonézskym pivom Bintang, rovnako populárna je miestna značka Bali Hai. Inou miestnou značkou je Storm. Alkohol je drahší, malé pivo stojí rovnako ako jedlo v miestnej reštaurácii. Na ostrove vyrábajú vlastné víno, najpopulárnejším je Hatten. Kvalita vín je kolísavá, červené je väčšinou konzumovateľné. Miestnym nápojom je arak, čistý 40%-ný pálený alkohol. Brem je kvasené ryžové víno, predávané v atraktívnych baleniach, jeho chuť natoľko príťažlivá však nie je. Zažiť lákavé dobrodružstvo, luxusný oddych a spoznať zaujímavú kultúru i zvyky na Bali ale určite stojí za to.
Pri potulkách po Bali vyskúšajte miestne reštaurácie a kuchyňu, ktorá ponúka kvalitné a lacnejšie jedlo i zmes zaujímavých chutí. . Unikátne indonézske jedlá sú pražená ryža (nasi goreng) a pražené rezance (mie goreng), pridáva sa kuracie mäso (ayam), alebo morské raky (udang). Skutočne miestne jedlá sa dajú kúpiť v pojazdných stánkoch (kaki lima). Z lahodných nápojov je najpopulárnejším indonézskym pivom Bintang, rovnako populárna je miestna značka Bali Hai. Inou miestnou značkou je Storm. Alkohol je drahší, malé pivo stojí rovnako ako jedlo v miestnej reštaurácii. Na ostrove vyrábajú vlastné víno, najpopulárnejším je Hatten. Kvalita vín je kolísavá, červené je väčšinou konzumovateľné. Miestnym nápojom je arak, čistý 40%-ný pálený alkohol. Brem je kvasené ryžové víno, predávané v atraktívnych baleniach, jeho chuť natoľko príťažlivá však nie je. Zažiť lákavé dobrodružstvo, luxusný oddych a spoznať zaujímavú kultúru i zvyky na Bali ale určite stojí za to.