Presunúť na hlavný obsah

K LETU PATRÍ AJ POHÁR BIELEHO...

Recepty

Biele vína patria medzi najobľúbenejšie odrody vín. Ich popularita vzrastá najmä v letných mesiacoch, keď mnohí z nás privítajú správne vychladený pohár „bieleho“. Na ich charakteristiku, ako aj na to, ako ich správne kombinovať s jedlom sme sa opýtali Andreja Lúčneho, head someliera Erdödy paláca. Pre FEMINITY prezradil, kedy ochutnať ryzling, pri akých jedlách piť tramín červený, odporučil aj prílohy k odrodám rulandského. Tak na zdravie!

Devín

Aromatická odroda ťažšieho charakteru, vo vôni sa miesia tóny korenia a tropického ovocia, noty muškátov či tramínov. Kuracie jedlá, bryndzové pirohy, jahňacie stehno, slovenské syry, štrúdľa, gaštanové pyré.
Chardonnay
Farba je svetložltá, s typickou ovocnou vôňou po jablkách alebo exotickom ovocí, citrusoch, mede, banánoch, mangu, po lieskových alebo vlašských orechoch. Chuť je korenistejšia. Je mimoriadne vhodné k morským rybám, mäsovým minútkam a jemným mäkkým syrom, prípadne syrom s bielou plesňou, rovnako sa hodí k nie príliš chuťovo výrazným úpravám hovädzieho a bravčového mäsa. Zrelé víno je ideálne k divine, výraznejším paštétam alebo údenému mäsu.
Müller Thurgau
Farba vína je svetlo žltozelená. Vonia po vanilke a mandliach, aróma môže prechádzať cez jemne muškátovú až po žihľavovo-broskyňovú. Chutí jemne, ľahšie a sviežo s príjemnými aromatickými a chuťovými tónmi. Charakteristický je nižší obsah kyselín, vďaka ktorému je Müller-Thurgau extraktívne, mäkšie, harmonické, stredne plné víno. V kombinácii s rôznymi úpravami sladkovodných rýb s jemnými omáčkami, bielym mäsom a hydinou pečenou alebo grilovanou bez omáčok. Vhodný je tiež k dusenej zelenine, studeným predjedlám, resp. studeným misám, ale aj k ovocným dezertom.
Rizling rýnsky
Má svetložltozelenú až zlatožltú farbu a typickú jemnú kvetinovú vôňu - po kvitnúcej lipe, môže však byť cítiť aj po marhuľovom kvete, broskyniach, po lúčnych kvetoch, sene, dokonca po zelenom citróne. Chuť je korenistá a plná, zvýraznená pikantnou kyselinkou. V  kombinácii so sladkovodnými rybami, ale aj bielymi mäsami, jemnými syrmi a zeleninovými špecialitami. Zrelé víno je vhodné aj k mastnejším mäsitým jedlám, naopak sladšie výbery k jemným dezertom.
Rizling vlašský
Má svetlozelenú až zelenožltú farbu, neutrálnu vínnu až kvetinovú vôňu pripomínajúcu horké mandle alebo zelené jablká. Chuť je príjemná svieža a jemná, s typickou výraznou kyselinkou. K studeným predjedlám aj pikantným, obloženým chlebíčkom, jemným paštétam, bravčovému na prírodno, prípadne k fádnejším jedlám, kde je nutné povzbudiť chuť kyselinkou. Ako mladé víno je vhodné aj k zabíjačkovým špecialitám.
Rulandské biele (Pinot blanc)
Víno žltozelenej farby. Noblesná vôňa medových plástov, broskýň, mandlí, dominujú aj tóny mandarinkovej šupky a dužiny grepov. Vo víne cítiť aj jemný nádych chleboviny. V chuti sa postupne vynárajú jemné ovocné tóny, najmä hrušky, banánov a tropických chutí vanilky, vlašského orecha a ananásu. Podávať k varenému mäsu, k prírodným úpravám hovädzieho mäsa, k zeleninovým a ovocným predkrmom, k hydine, teľacím špecialitám, paštétam, rybám a k tvrdším bielym syrom.
Rulandské šedé (Pinot gris)
Farba vína je zlato-žltá, niekedy vyššia, vôňa jemná odrodová až neutrálna. Chuť je plná, korenistá a extraktívna. Hodí sa k sýtym polievkam alebo k hydine. Sladšie víno sa hodí k dezertom, ovocným pohárom.
Sauvignon blanc
Farba vína je svetlo zeleno-žltá. Sauvignon má charakteristické spektrum vôní, ktoré v slabších ročníkoch resp. pri mladom víne silne pripomínajú vôňu žihľavy, lúčnych tráv, alebo čiernych ríbezlí či egreša. V lepších rokoch a s postupným zrením víno vonia po zrelých broskyniach, prípadne po exotickom ovocí, po grapefruite, s jemnými muškátovými tónmi. Výnimočný buket je svieži a dlhý. Chuť je hladká, svieža, korenistá, plná, výrazne ovplyvnená vôňou. podávať v kombinácii s pikantnými, korenenými a výdatnejšími mäsami a hydinou, je vhodné aj k jemným syrom, zeleninovým šalátom, či údeným rybám. Mladé víno je možné kombinovať s pečeným moriakom alebo bažantom.
Tramín červený
Farba je svetlo zelenožltá až zlatožltá, vôňa je silná, plná a korenistá. U vína z dobre vyzretých strapcov pripomína vôňu ruží alebo fialiek. Chuť je rovnako ťažká a silná, plná, extraktívna, aromatická až korenistá ale lahodná. K niektorým špeciálnym úpravám hydiny (v kombinácii s ovocím), ázijskej kuchyni, jedlám s kari korením, k pečenému úhorovi, jemným málo aromatickým syrom, syrom s bielou plesňou, alebo k ťažším predjedlám ako napríklad ku kačacej a husacej pečeni. Vo Francúzsku sa podáva k "Foie gras". Ideálne vyznie v kombinácii s paštétami alebo pernatou divinou. Sladšie výbery je možné podávať ako aperitívy, hodia sa aj k syrom s modrou plesňou, prípadne na záver stolovania k sladkým dezertom.
Veltlínske zelené
Svieža medovinová, horko-mandľová chuť charakterizuje toto víno s ovocným buketom, príjemnej žltozelenej farby. Na sprašových pôdach poskytuje víno s medovo-lipovou vôňou, na žulových podkladoch s dymovo-korenistou. Hodí sa k predjedlám, taveným syrom, tvarohovým syrom typu cottage cheese a ľahším jedlám z hydiny, rýb a teľaciny.