ČOKOLÁDA: POKLAD AZTÉKOV
Nenahraditeľná pochúťka opantáva naše chuťové poháriky už tisíce rokov. Čokoláda je potravina, ktorá nemá konkurenciu a mnoho z vás si iste bez tejto lahôdky nevie život ani predstaviť. Donedávna však mala imidž sladkého hriechu. Jej pozitívne účinky sa neprezentovali, práve naopak. Táto pochúťka bola hlavným vinníkom obezity a problematickej pleti. Neprávom. V rozumných dávkach môže byť pravá čokoláda s vysokým obsahom kakaa liekom a pôsobiť blahodarne na vašu dušu a telo.
Objavenie čokolády sa pripisuje Aztékom, ktorí pravdepodobne ako prví začali kakaové bôby konzumovať. Dokonca aj samotný pojem čokoláda pochádza z jazyka Aztékov, ktorí kakaový nápoj nazývali “chocolatl“. Obyvatelia Mexika však kakao poznali pravdepodobne ešte dávno pred zrodom aztéckeho impéria. Hodnota kakaových bôbov bola taká veľká, že slúžili aj ako platidlo. Dôkazy o využívaní kakaa však podľa archeológov siahajú ešte hlbšie do histórie pred naším letopočtom. Po prvýkrát sa čokoláda dostala do Európy v 15. storočí vďaka Španielovi Hernandovi Cortézovi, ktorý sa podieľal na dobytí Mexika. Táto pochúťka sa dodnes udržala na špici gastronomických špecialít. Je jedinečná nielen chuťou, ale aj príjemnou konzistenciou, tvárnymi vlastnosťami, sýtou farbou, ale aj účinkami na konzumenta. Pre mnohých je kúsok čokolády niečo magické.
Závislosť v pravom zmysle na tejto potravine nehrozí, no v istej forme nie je vylúčená. Čokoláda obsahuje kofeín, theobromin a látku podobnú amfetaminu, fenyletylaminu, ktoré stimulujú centrálnu nervovú sústavu, zvyšuje chuť na sex, pôsobí antidepresívne a je výborná na tlmenie stresov. Čokoláda obsahuje aj zložky, ktoré priaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Nezabúdajte však, že ak hovoríme o zdraviu prospešných účinkoch tohto pokrmu, hovoríme o pravej čokoláde, ktorá obsahuje minimálne 70 percent kakaa. Preto pokiaľ zatúžite po opojnej chuti tejto lahôdky, vymeňte presladené mliečne čokolády za horkú verziu s vysokým obsahom kakaa. Kakao a čokoláda sú bohatými rastlinnými zdrojmi antioxidantov. Antioxidanty sú prírodné rastlinné zložky, ktoré zohrávajú významnú úlohu v podpore prirodzeného obranného mechanizmu ľudského organizmu. V poslednom čase sa vo vedeckom svete objavili informácie aj o populárnych flavonoidov, ktoré tento pokrm obsahuje. Čokoláda môže vďaka flavonoidom prispieť k dobrému stavu ľudského srdca, správnej cirkulácii krvi a redukovať tvorbu krvných zrazenín. Navyše, základom čokoládového tuku je nasýtená mastná kyselina stearová, ktorá podľa výskumov zvyšuje podiel dobrého HDL- cholesterolu v krvi a znižuje tendenciu škodlivého LDL- cholesterolu k oxidácii. Pre vyrcholových športovcov alebo cestovateľov je kúsok čokolády kofeínu a rýchlym cukrom skvelým zdrojom energie. Vďaka vysokému kalorickému obsahu by ste ju mali mať vždy po ruke vo vytrvalostných športoch, pri ktorých môže dôjsť k úplnému vyčerpaniu energetických glykogénových zásob. Napriek mnohým pozitívnym účinkom to však s konzumáciou čokolády nepreháňajte. Všetkého veľa škodí, aj toho dobrého.