HLIVA USTRICOVÁ: ELIXÍR MLADOSTI
Pokiaľ máte radi huby, vašim favoritom by sa mohla stať hliva. Je to malý prírodný zázrak plný zdravia. Jej zloženie má množstvo pozitívnych a liečivých účinkov na ľudský organizmus. Navyše, dá sa pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Neváhajte a vytvorte si dostatočné zásoby tejto zázračnej huby.
hliva,ustricova,huba,zdrave,potravina,betaglukan,zivotny,styl,zdravie&diety,photos.com,
Nie každý vie, že hríby sú nielen chutné, ale mnohé aj veľmi zdravé. Hliva ustricová má dokonca liečivé účinky. Priaznivo pôsobí na zvýšenie obranyschopnosti organizmu, na poruchy metabolizmu cukru a tuku, pomáha regulovať funkciu čriev, upravuje vylučovanie, upokojuje kĺbové ťažkosti. Navyše upravuje krvný tlak a odstraňuje z tela jedovaté látky, čím zabraňuje ich vstrebávaniu sa do ľudského organizmu. Hliva obsahuje množstvo minerálnych látok, ako draslík a fosfor, rôzne mikroelementy - zinok, selén, chróm, meď, bór, jód a vitamíny B12 a D2. Jednou z najdôležitejších zložiek tejto huby je však beta glukán. Beta glukán je látka, ktorá zvyšuje odolnosť proti baktériám a vírusom, pomáha telu bojovať proti rakovine, regeneruje tkanivá a celkovo posilňuje organizmus. Najviac tejto látky sa nachádza v stopke. Výhodou tejto huby je aj jej neutrálna chuť a variabilita v kuchyni, navyše vzácny beta glukán je veľmi stabilná látka a tak jeho výživné vlastnosti nezničíte varením, ani smažením. Z hlivy si môžete pripraviť chutné cestoviny, perkelt, šaláty, polievky, rizoto či omáčky. Hliva je nízkoenergetická potravina a tak je veľmi vhodná aj pri rôznych druhoch diét. Je bežne dostupná skoro v každom obchode s potravinami a v supermarketoch. Pokiaľ hríby nie sú vaša silná stránka a konzistencia tohto pokrmu vám nevyhovuje, nemusíte si tento prírodný elixír zdravia odriekať. Môžete ho konzumovať v tabletkách. Účinky tejto huby nepodceňujte a využite jej pozitíva na maximum.