Presunúť na hlavný obsah

VÍNA Z CHILE

Recepty

Chile, krajina plná protikladov. Z jednej strany ju obmýva oceán, z druhej sa týči pohorie Ánd. Na severe je púšť, na juhu fjordy. Najväčší exportér medi sa pýši kvalitným vínom, ktoré poteší nejedného vinára s vyberavými chuťovými pohárikmi. Ucíti dobrú arómu, tmavé ovocie a najmä lásku, s akou sa hrozno na rozsiahlych viniciach vinárstva Santa Carolina zbiera.

História chilského vinárstvo Viña Santa Carolina siaha do roku 1875, kedy ho Luis Pereira založil a pomenoval po svojej manželke. Jedna z pivníc vinárstva je vyhlásená za národnú pamiatku a nachádza sa v nej okolo tri tisíc barikových sudov. Odrody chilských vín sú poznačené striedaním teplôt a výkyvmi medzi dňom a nocou, keď počas dňa pohorie Ánd zadržuje teplý vzduch a teploty sa šplhajú k štyridsiatkam, cez noc klesá teplota vzduchu aj pod desať stupňov Celzia. Vína vinárstva Santa Carolina zrejú vo francúzskych a amerických barikových sudoch, niektoré aj v maďarských, napríklad odroda Santa Carolina Baricca Selection Cabernet Sauvignon. Červené odrody majú plnú červenú farbu, arómu ovocia, čiernych ríbezlí či lesných plodov, niektoré tóny kávy či korenia. Vína sa hodia ku pečenému či grilovanému hovädziemu mäsu, steakom, víno Santa Carolina Baricca Selection Carmenére sa odporúča k cestovinám, červenému mäsu, zverine alebo vyzretým syrom. Stačí si dúšok naliať a ponoriť sa do atmosféry Chile.