Presunúť na hlavný obsah

Diéta považovaná za jednu z najlepších na zníženie hmotnosti: Na tieto potraviny stavte a výber týchto minimalizujte

Zdravie a relax

Volumetrická diéta bola odborníkmi vyhlásená za druhú najlepšiu diétu, čo sa týka bezpečného a udržateľného zníženia hmotnosti. Inšpirujte sa volumetrickým diétnym menu.

Základ je naplniť telo nízko kalorickými potravinami

Jedným z hlavných dôvodov, prečo tak radi porušíme akúkoľvek diétu je, že hladujeme alebo sa cítime málo nasýtení. Volumetrická diéta spočíva v naplnení tela menšími kalóriami, alebo inak povedané, aj pri chudnutí máte nárok byť sýty. Podstata je v tom, že budete jesť potraviny, ktoré majú vysoký obsah vlákniny a vody, a sú prirodzene málo kalorické. Pri tejto diéte sa tiež odporúča staviť viac na bielkoviny, pretože sacharidy a bielkoviny poskytujú telu 4 kalórie na gram, tuky až 9 kalórií na gram. Takže vďaka týmto živinám nebudete hladovať. 

Mohlo by vás zaujímať: DASH diéta je skutočne jednoduchý spôsob, ako sa dostať do formy: Stačí, keď zvýšite príjem tchto potravín

Potraviny, na ktoré by ste sa mali zamerať

Ak vám nevyhovujú diéty s prísnymi pravidlami, potom je menu volumetrickej diéty pre vás ako stvorené. Nemusíte pri nej počítať žiadne kalórie. Zamerajte sa na neškrobové ovocie a zeleninu, netučné mlieko, obilniny, raňajkové cereálie, nízkotučné mäso, strukoviny, celkovo na nízkotučné zmesové jedlá ako je napríklad chilli špagety. 

Pozor na veľkosť porcie týchto potravín

Pri potravinách ako je mäso, syr, pizza, hranolčeky, šalátové dresingy, chlieb, praclíky, zmrzlina či koláče, by sme si rozhodne mali dať pozor na veľkosť porcie, ak chceme fungovať na volumetrickej diéte. 

Čítajte tiež: Stredomorská diéta na udržanie 1200 kalórií denne: Inšpirujte sa jej jedálničkom, ktorý vypracoval odborník

Minimalizujte tento výber potravín

Samozrejme aj volumetrická diéta je predsa len diéta, preto existujú určité potraviny, ktoré by mali byť pre nás tabu. Medzi ne patria napríklad aj sušienky, čipsy, čokoládové bonbóny, maslo či olej.

Volumetrické menu na jeden deň

Raňajky: zeleninová omeletka s celozrnným toastom
Desiata: nízkotučný grécky jogurt s ovocím
Obed: chudé mäso s chili, s fazuľou a zeleninou
Olovrant: popcorn bez masla popraskaný vzduchom a pohár nízkotučného mlieka
Večera: ryba varená na pare s quinoou

Neprehliadnite: Military diet: Revolučná diéta, vďaka ktorej schudnete 5 kíl za týždeň

Existujú aj nejaké nevýhody? 

Hoci volumetrická diéta stavia na nízkokalorických potravinách, netvrdí ani to, že všetky vysokokalorické potraviny sú telu na škodu. Napríklad také orechy, semienka, avokádo či mastné ryby. Síce ich táto diéta neodporúča pre ich kalórie, majú však v sebe aj dobré látky  ako omega-3-mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pres srdce. Ale ako sme spomínali vyššie, volumetrická diéta nie je založená na prísnom pravidle „tieto potraviny rozhodne nie“, ale skôr na odporúčaniach, preto si z času na čas môžete dopriať aj orechy, avokádo, maslo a pod.