Presunúť na hlavný obsah

Dvaja muži, jedna žena a malé dieťa: Príbeh, ktorý vám odhalí, či môže takto fungovať šťastná rodina

Feminity

Dvaja muži, jedna žena a malé dieťa. Všetci pod jednou strechou a žijú ako veľká šťastná rodinka. Môže toto fungovať? Jana tvrdí, že perfektne.

V tejto domácnosti to vyzerá trošku inak ako v typických rodinách. Už päť rokov Jana žije so svojím manželom Teom, synom Dávidom a milencom Emanom. Áno, čítate správne. Jana sa považuje za modernú ženu, ktorá jednoducho vedie domácnosť s dvomi mužmi a batoľaťom. 

Jedna žena a dvaja muži

Najskôr sa vydala za staršieho Tea, no ten nechcel dieťa. Nakoľko však Jana veľmi túžila po bábätku, hľadala s vlastným mužom kompromis, ktorý by bol prijateľný pre oboch. A Teo prišiel s naozaj uleteným nápadom. Dobrovoľne jej navrhol, nech si nájde milenca, ktorý jej túžbu byť matkou jednoducho splní. Aj keď sa Jane táto myšlienka zdala zo začiatku bláznivá, časom sa jej poddala. Zaľúbila sa do nového kolegu, ktorý sa na Slovensko prisťahoval z Írska. ”Svojho muža som stále rovnako ľúbila. Zmenilo sa jediné. Zrazu som po svojom boku nemala jedného, ale dvoch životných partnerov.”

Rodina sa rozrástla

Po troch rokoch fungovania v domácnosti, medzi dvomi mužmi sa rodinka rozrástla. Jana porodila Emanovho synčeka a vraj to vzťah všetkých členov len posilnilo. ”Aj keď sa to niekomu môže zdať absurdné, môj manžel a milenec si vychádzajú perfektne. Dokonca občas vezmú malého na spoločnú prechádzku a ja mám tak čas sama pre seba.” Intímne chvíľky si trojica vždy plánuje týždeň vopred. Všetko majú rozdelené a muži vraj medzi sebou nesúperia. Stali sa z nich dobrí kamaráti. Tomuto novému trendu sa hovorí polyamorický vzťah - teda vzťah viacerých lások. ”Nechceme ľudí presviedčať, že polygamia je dobrá alebo zlá. Je to čisto naša voľba. A nám takýto životný štýl jednoducho vyhovuje.”

Voľnosť je pre nich kľúčová

V netradičnej rodinke dokonca Teo, ktorý dieťa najskôr nechcel, zostal na materskej a stará sa o domácnosť. Navyše každý z partnerov má povolené neviazať sa a nájsť si lásku aj mimo vzťahu. Je teda dosť možné, že svoju rodinu ešte rozšíria. Možno sa vám to zdá zvláštne, ale nejde o nič mimoriadne. Takýchto vzťahov je vraj viac než dosť. 

Polyamoristi tvrdia, že monogamia nikdy nie je len o dvoch ľuďoch. Často si vraj partneri klamú a podvádzajú. No v ich vzťahoch, sú partneri k sebe otvorení a delia sa aj o svoje najtajnejšie túžby. Sú si vedomí, že takýto životný štýl nie je pre kadého. Oni sú však takto šťastní.