Presunúť na hlavný obsah

Slovenské a tradičné: Viete, kde sa vyrábajú rezance do nedeľnej polievky?

Zdravie a relax

Z malej cestovinárne neďaleko Bardejova denne odchádzajú balíčky rezancov, ktoré sa vyrábajú tradičným spôsobom. Ako domáce chutia aj preto, že okrem slovenských surovín sa do nich pridáva aj láska. Donedávna ich poznali len na východnom Slovensku, teraz sa dostanú do každej kuchyne, viete, kde ich hľadať?

Čo v slovenských domácnostiach nesmie chýbať na nedeľnom stole? Predsa stará dobrá klasika. Tradičný voňavý vývar s rezancami. Ale kým kedysi naše staré mamy niťovky do polievky vyrábali ručne z vyvaľkaného cesta, dnes sa stačí spoľahnúť na overené cestoviny. Také, ako dodáva do regálov Kauflandu Cestovináreň Marušák z Hrabovca pri  Bardejove. Malá rodinná firma začala s tradičnou výrobou v  roku 1993 v dvoch izbách rodinného domu a prvé várky, ktoré sa nevydarili, spočiatku dokonca  putovali do koša. Veď len namiešať správny pomer surovín do cesta, ktoré tvorí múka, voda, sušená vaječná zmes a kurkuma, je celá alchýmia. A tradičná výroba aj chuť, to je niečo, na čom si všetci  dávajú záležať.

Vyrobené na Slovensku a z domácich surovín

„Kurkuma sa do cestovín pridáva, aby boli pekne žlté,  a stačí z nej naozaj štipka, inak získajú červenú farbu. Zvyšné suroviny sú slovenské. Používame kvalitnú a čistú vodu z topľanskej doliny, aj múku, ktorá sa melie z pšenice vypestovanej v okolí Trebišova,“ vysvetľuje Ján Vojtko, riaditeľ cestovinárne. A ako v nej vyzerá výroba?  Na prvý pohľad to trvá len pár sekúnd. Najskôr múka zo sila cez potrubie putuje do veľkej nádoby, kde sa spojí  s ostatnými ingredienciami a potom moderný stroj vysype na pripravené sito dávku cestovín. O tom, či z linky vychádzajú rezance, kolienka, písmenká alebo  vruty, rozhodujú špeciálne matrice, podobné tým, aké používajú mlynčeky na mäso. Matrice ukrývajú  veľký vynález- teflónové výplne, ktoré cesto pekne vyhladia. Kým v Taliansku sa obvykle používajú výplne z bronzu, ktoré na každom kuse vytvoria drsný povrch, pretože sa doň lepšie vsiakne omáčka, na Slovensku sú žiadanejšie skôr lesklé a hladké cestoviny.

Sušenie cestovín je celá veda

Sitá naložené cestovinami potom končia v  sušičke, kde sa zmestí naraz až 400 kíl a kde ich čaká dlhý relax. Sušenie totiž trvá až 12 hodín a vyžaduje si takú prísnu kontrolu, že pri ňom treba sledovať aj vonkajšie počasie. „​Keď je slnečno, sušíme inak, ako keď prší. Musíme ustrážiť každý detail, inak by cestoviny mohli popraskať,“ pokračuje riaditeľ Vojtko a priznáva, že kým odhadli  správnu rovnováhu medzi teplotou a vlhkosťou vnútri sušičky, so zápisníkom v ruke pri nej presedeli celých dvanásť hodín.  Našťastie, dnes na všetko dohliada počítač a  najmodernejšie technológie. Váženie, balenie, sušenie, s tým všetkým si poradia  výrobné linky, aj preto každý mesiac môže z prevádzky odísť  až 25  ton balíčkov, hoci v začiatkoch podnikania vyrobili ledva sto kíl mesačne.

Vďaka novým technológiám používame na výrobu aj tradičnú valcovanú metódu, pri ktorej sa pás cesta vkladá medzi dva valce a potom sa reže špeciálnymi nožmi. Tento postup kedysi používali gazdinky, keď rezance vykrajovali z vyvaľkaného cesta. Je to náročnejšie na ručnú prácu, ale takéto výrobky  naozaj chutia ako tie domáce.“

Aj malý výrobca môže dostať šancu

Topľanské cestoviny dlhé roky poznali len obyvatelia východného Slovenska. Cestovináreň Marušák ich dodávala do predajní Kauflandu v blízkom okolí, pretože sa zapojila do projektu Z našich regiónov, ktorým reťazec podporuje lokálnych dodávateľov. Získala tak zaručený odbyt, poradenstvo a zároveň jej táto príležitosť umožnila výrobu modernizovať aj rozširovať výrobu. A ak sa hovorí, že dobrá spolupráca prináša svoje ovocie, v prípade výrobcu cestovín to naozaj platí. Svoje kapacity zvýšil natoľko, že začal zásobovať predajne Kauflandu naprieč celým Slovenskom, kde dodáva fliačky, vruty, písmená, mušličky aj klasické niťovky. 

„Záleží nám na tom, aby naši zákazníci našli v regáloch bohatý výber domácich produktov, preto spolupracujeme s malými regionálnymi dodávateľmi, ktorí ho dokážu ešte viac rozšíriť. Naša spolupráca  je dlhodobá, chceme ju rozvíjať a často presiahne hranice regiónu až natoľko, že z lokálnych výrobcov sa postupne stanú producenti s celoslovenskou pôsobnosťou. Je to ten najlepší spôsob, ako ich môžeme podporiť,“ tvrdí Richard Bendík, riaditeľ nákupu v spoločnosti Kaufland Slovenská republika.

Niťovky, fliačky, písmená, aj nové chute

Práve spojenie s reťazcom umožnilo, aby topľanské produkty milovníci cestovín našli vo všetkých 79 predajniach Kauflandu. Slovenský dodávateľ dáva prácu šiestim zamestnancom a hoci v jeho produkcii naďalej bude hrať prvé husle obľúbená klasika, čiže polievkové niťovky, snaží sa myslieť aj na budúcnosť. „Najnovšie  rozbiehame výrobu špenátových, cviklových či paradajkových širokých rezancov, dokonca sme vymysleli aj špeciálnu receptúru na šošovicové proteínové cestoviny a na rezance s pridaným kolagénom. Nechceme zaspať na vavrínoch, ale naďalej sa rozvíjať a prinášať zákazníkom nové chute,“  hovorí riaditeľ cestovinárne.  

Aj takýto úspešný príbeh môže napísať spolupráca s Kauflandom. Spolupráca, ktorá aj menším výrobcom z regiónov pomáha rásť a zákazníkom dáva možnosť vkladať do košíka kvalitné domáce potraviny. Z lásky k Slovensku. 

- reklamná správa .