Presunúť na hlavný obsah

Jahodovo-rebarborové crumble tyčinky: Maslovo sladká poleva na chrumkavom základe

Recepty

Jahodové rebarborové crumble tyčinky sa priam žiadajú v tomto krásnom období jari, období znovuzrodenia a sviežosti všetkého. Predstavte si maslovo sladkú polevu, chrumkavý základ, šťavnaté jahody a rebarboru a nič iné nebudete chcieť teraz vyskúšať viac.

Ingrediencie: 

olej v spreji alebo iný tuk na pečenie 

360 g hladkej špaldovej alebo univerzálnej múky 

150 g ovosu 

215 g kryštálového cukru lebo iného preferovaného sladidla 

1 ČL prášku do pečiva

1 ČL himalájskej soli 

3 PL studeného masla, nakrájaného na kocky 

2 veľké vajcia

2 PL plnotučného mlieka

Mohlo by vás zaujímať: Hruškovo-černicový crumble s pudingom: Nezvyčajná kombinácia, ktorej by ste však mali dať šancu

Na plnku: 

350 g jahôd nakrájaných na malé kúsky 

350 g mrazenej alebo čerstvej rebarbory nakrájanej na malé kocky 

66 g kryštálového cukru

1 PL kukuričného škrobu

1 PL čerstvej citrónovej šťavy 

Postup prípravy: 

Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Keramickú misu alebo plech vymastíme olejom v spreji alebo iným tukom na pečenie. Potom ju vystelieme papierom na pečenie, aby presahoval okraje. 

Vo veľkej mise zmiešame múku, ovos, cukor, prášok do pečiva a soľ. Pridáme maslo a premiešame, aby sa obalilo v suchých ingredienciách. Pokračujeme v pridávaní masla, „rozbíjame“  ho medzi prstami, kým sa maslo nezapracuje a nevytvoria sa malé úlomky a kúsky veľkosti hrášku.

Čítajte tiež: Lahodný hruškový tarte tatin: Čím ešte obohatiť skaramelizované hrušky, aby ste upiekli dokonalý jesenný dezert?

V malej miske vyšľaháme vajcia a mlieko, kým sa nespoja. Posypeme múkovo maslovou zmesou. Pomocou vidličky zľahka poprehadzujeme a rozdelíme. Pomocou gumenej špachtle alebo čistých rúk pokračujeme v sypaní zmesi, popritláčame, kým sa zmes „nenapije“ a nebude držať pokope. 

Asi dve tretiny takto pripravenej zmesi prenesieme na dno pripravenej keramickej misy alebo plechu  a zatlačíme, aby sme vytvorili pevný základ. Zostávajúcu drobenú zmes ochladíme, kým nie je pripravená na použitie.

V ďalšej veľkej miske premiešame jahody, rebarboru, kryštálový cukor, kukuričný škrob a citrónovú šťavu, kým sa nespoja. 

Na podrobenú zmes v mise alebo na plechu natrieme pripravenú ovocnú plnku. Posypeme zvyškom zmesi. 

Neprehliadnite: Rebarbora, zázvor a jablká: To sú ingrediencie, ktoré robia z tohto koláča ideálny jesenný dezert

Pečieme, kým ovocie v strede nebublá a pomrvená zmes nie je na vrchu zlatohnedá, asi 35 minút.

Necháme vychladnúť aspoň 1 hodinu. Pomocou papiera na pečenie prenesieme na dosku alebo mriežku a necháme vychladnúť. Nakrájame na tyčinky alebo kocky a podávame ešte teplé pri izbovej teplote. 

Dobrú chuť!